Derfor kan afspænding sænke dit stressniveau…

Forklaringen hedder oxytocin – har du mon hørt om det?
Det er et hormon, der udskilles i vores hjerne – måske har du hørt det omtalt som “kærlighedshormonet”?
Personligt synes jeg, at det er et meget spændende og brugbart hormon at kende til.
Nu skal du høre hvorfor:

Vores indbyggede overlevelses- og forsvarsmekanismer fungerer igennem de samme systemer, som dem, der forårsager stress. Hvis de skal kunne vedligeholde sig selv og opretholde deres vitale funktioner, har kroppen brug for ro og hvile, så den kan reparere og vedligeholde sig selv og bygge sine forsvarsværker stærkere. Jo flere udfordringer din krop og du lever med, jo mere har du brug for at aktivere ro-/hvile-systemet.

Det er bare ikke altid nemt i vores samfund, hvor mange af os er ”på” nærmest konstant, og vi har mindre og mindre uforstyrret tid, hvor vi kan lade op. Vores søvnkvalitet bliver påvirket af dette pres, hvilket forringer søvnens basale vedligeholdelsesarbejde, som gør kroppen endnu mere skrøbelig. Derfor er det afgørende at sørge for at have balance mellem det såkaldte kamp-/flugt-/stress-system og ro-/hvile-systemet, så kroppen ikke eksisterer i en eller anden konstant form for stress og uro.

Der er mange ting som påvirker disse systemer, men efter min mening er særligt én ting særligt interessant: Oxytocin.

Dette hormon er nemlig i stand til at skabe øget afslapning, lindre smerte og aktivere ro-/ hvile-systemet.

Forskning har vist, at oxytocin påvirker ro-/ hvile-systemet, og den stærkeste faktor til produktionen synes at ske gennem ”korrekt tilpasset berøring af kroppen” og hermed af huden.
Egentlig er det ikke så overraskende, for huden formidler information til vores nervesystem igennem de mange sansereceptorer, der ligger i huden, og som står i forbindelse med de nerver, der fortæller hjernen om, hvad der sker omkring kroppen. Receptorerne i huden kan opfange varme, kulde, tryk, berøring og smerte.


Forskning har yderligere vist, at når man stimulerer de nerveender – altså receptorerne, som sender beskeder til hjernen, med behagelig berøring og varme, øges indholdet af oxytocin i kroppen. Derfor kan behagelig, rolig, varm og omsorgsfuld berøring af kroppen påvirke produktionen af oxytocin i din krop, som igen fremmer afslapning og aktiverer dit ro-/ hvile-system.

Oxytocin påvirker endda også andre ting i kroppen end ro-/ hvile-systemet – bl. a. vores sociale, moderlige og omsorgsfulde adfærd, vores sociale hukommelse, vores indlæring, vores blodtryk, vores kropsvarmeregulering, optagelsen af næringsstoffer, vores væskebalance samt vækst og heling i kroppen.

Oxytocin spiller f.eks. også en afgørende rolle i forbindelse med fødsler og det lille barns første tid.

Oxytocin kan altså både påvirke din sociale adfærd, din hukommelse, din indlæring, dit blodtryk, din varmeregulering, din væskebalance, din vækst og din heling – men vigtigst af næsten alt kan oxytocin altså også påvirke dit stressniveau og din evne til at finde ro og hvile.

Alt dette sker bedst gennem behagelig, rolig, varm og omsorgsfuld berøring, som du f.eks. oplever i mine afspændingsbehandlinger, hvor mine hænder guider din krop til ro og hvile gennem den nænsomme, dybdegående manualle behandling med varme hænder i behagelige omgivelser og med omsorgsfuld imødekommenhed.

Det giver en fantastisk mulighed for at fremme produktionen af oxytocin, og det bedste af det hele er, at du ikke selv behøver at være aktiv. Du kan bare lægge dig ned på briksen og lade mig sørge for afstresningen af din krop og aktiveringen af dit ro-/ hvile-system.

Vil du læse mere om mine behandlinger,
kan du finde dem her.

Baggrunden for denne artikel er Kerstin Uvnäs Mobergs bog
”Afspænding, ro & berøring – om oxytocins helbredende virkning i kroppen”.


For nu – mange tak for din læsetid og din interesse.
Jeg vender snart tilbage med et nyt skriv til dig.

Hvis du gerne vil høre direkte fra mig næste gang, jeg har noget på hjertet,
kan du blot tilmelde dig mit nyhedsbrev her.

 

 

Kærligst Linda

HÅNDTRYK
V/Linda Primdahl Jensen

Mobil: +45 61 77 08 07
Mailinfo@haand-tryk.dk
Webwww.haand-tryk.dk

Behandlingspraksis: Ole Suhrs Gade 21, kld. tv., 1354 København K.
Behandlingstider: Onsdag – lørdag: kl. 10-18

Book din tid online døgnet rundt lige her.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.